Idag är klimatet mer än någonsin på allas läppar. Många inser att de måste göra något för att jorden ska överleva även i framtiden. Vad är då inte bättre än att starta dagen med en klimatsmart frukost? På så sätt är du på rätt väg redan när dagen börjar.

Välj rätt råvaror

Här följer lite trevlig frukost inspiration som dessutom är bra för klimatet. Det första du bör tänka på är att välja mat som produceras i Sverige i så lång utsträckning som möjligt. På så sätt har inte maten fraktats långa sträckor och orsakat onödiga koldioxidutsläpp. Tillhör du till exempel en av dem som brukar lägga exotiska frukter i frukostfilen? Byt då ut dessa mot svenska bär, till exempel lingon, blåbär och hallon. Som mest klimatsmart blir det om du har plockat bären själv. Det kan också vara gott att göra en god gröt på inhemska gryn och servera den med havremjölk producerad i Sverige. En god knäckemacka är heller aldrig fel. Visste du att Wasa sedan 2010 har minskat sina utsläpp med 89 procent? Nästan alla deras förpackningar går dessutom att återvinna.

Här kan du läsa om andra råvaror som är klimatsmarta och som det därför är smart att äta till frukost. Att läsa på om vilka råvaror som är bra för klimatet kan dessutom ge extra frukost inspiration.

Du kan påverka i det lilla

Ibland kan det kännas tröstlöst att som privatperson verka för ett bättre klimat när stora företag släpper ut mängder med föroreningar. Glöm då inte att du som enskild person faktiskt kan påverka. Genom att ändra din konsumtion, till exempel genom att köpa mer klimatsmart mat, kan du få de stora företagen att ändra sig. Märker de att konsumenterna vill värna om klimatet så kommer de också att anpassa sig efter det. Det är med andra ord viktigt att påverka i det lilla, till exempel genom att äta en klimatsmart frukost.