Med åren har fler och fler elbolag lagt om till grönare och miljövänlig el från förnybara källor. Det finns trots allt de som fortfarande har en mix ihop med fossila bränslen, oftast för att kunna erbjuda lägre pris. Idag är det dock lätt för de kunder som vill byta från ett elbolag till ett annat.

Följ dina värderingar

För många kunder är det viktigt att elen de använder speglar de värderingar de har, och speciellt klimatfrågor utgör ett starkt argument när det kommer till att välja elbolag. När du väl har bestämt dig för att titta närmare på bolaget du använder idag och undersöka vad som finns i övrigt, är en jämförelse av elbolag online det smidigaste du kan göra. Då får du en bra överblick över de populäraste alternativen och information om deras el och var den kommer från. Därefter är det enkelt att byta, det enda du behöver göra först är att se över det abonnemang du har idag; kolla bindningstid och liknande.

Oavsett om du använder grön el eller inte är det alltid bra att försöka spara på den el du använder. Vad finns det du kan göra för att minska din förbrukning och i längden spara in lite pengar? Några av de lättaste sätten är att se till att hålla släckt i de rum där du inte befinner dig, använda tvättmaskinen smart och inte använda torktumlaren mer än nödvändigt. På sommaren kan du hänga tvätten på tork även inomhus, och på så sätt spara en hel del el.

Är du ägare till en elbil kan det även vara klokt att se över elen du använder för att ladda den. Är den elen också grön? En elbil är ju trots allt bara så grön som elen den laddas med, så ta en titt och se över möjligheterna att eventuellt hitta en ännu bättre laddstation. Kanske kan du ladda bilen hemifrån, om du nu gått över till hållbar el där? Det är mycket att tänka på när det kommer till klimatet och elförbrukning, men det finns också mycket information och är trots allt inte särskilt svårt. Börja med en jämförelse på nätet och ta det steg för steg för att bli mer och mer elsmart.